Στα πλαίσια του Εορτασμού της Παναγίας Σουμελά,

στις 13 Αυγούστου και Ημέρα Κυριακή στα υψώματα του Βερμίου  

θα πραγματοποιηθεί συναυλία  από τον κο Γιώργο Πουλαντζακλή  και την 15μελή Ορχήστρα του 

"ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΥΡΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ"
 

Εναρκτήρια Μουσική Συναυλία «Μουσική Αύρα Αλησμόνητων Πατρίδων» με τον Γιώργο Πουλατζακλή και την 15μελη μουσική του ομάδα στο πλαίσιο του 19ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:00μμ στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

 

 

 

         Αντιπροσωπεία του Ι. κλήρου και παρουσία του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείας του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Συρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, και παιδιών των Δημοτικών Σχολείων Ερμούπολης υποδέχτηκαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον χώρο του Αεροδρομίου. Προσήλθαν προσκυνητές από όλες τις Κυκλάδες στην χάρη της Σουμελιώτισσας κυράς του Πόντου.

 
Στην συνέχεια με λαμπρότητα και τιμές, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το θρησκευτικό σύμβολο των Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στη Σύρο, παράλληλα με την 81 επέτειο της ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου, όπου και χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά κος Γεώργιος Τανιμανίδης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κκ Δωρόθεος.
 
Στον εσπερινό χοροστάτησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθερος Β’ συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγος και Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος.
 
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου κα Ουρανία Πανταζίδου και ο Πρόεδρος των Μικρασιατών Ερμούπολης κος Νικόλαος Λειβαδάρας συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις και με θερμά λόγια καλωσόρισαν την Σεπτή εικόνα της Παναγίας Σουμελά και την αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος .
 
Στο Σωματείο και στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Σύλλογο Ποντίων Βορειοελλαδιτών Σύρου και τον Σύλλογο Μικρασιατών .

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 19ΟΥ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

 
 Την Δευτέρα 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι του Πειραιά λαμπρή υποδοχή της Ιεράς Ιστορικής και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Σουμελά και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως. Την Σεπτή Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιά, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά κο Γεώργιο Τανιμανίδη, τον Ηγούμενο π. Αθηναγόρα Μπίρδα και μέλη της Διοίκησης του Ιερού Προσκυνήματος.

            Κατά την είσοδο του σκάφους στο Λιμάνι ήχησαν χαρμόσυνα οι σειρήνες των αγκυροβολημένων πλοίων και κτύπησαν οι καμπάνες των Ιερών Ναών, ενώ ταυτόχρονα τα σκάφη που συνόδευαν το "Άγιος Ευστράτιος" του Λιμενικού Σώματος δημιούργησαν σε όλη τη διαδρομή με τις αντλίες τους αψίδες νερού καταβρέχοντας δοξαστικά το πέρασμα της Παντάνασσας το Πόντου, της κας Θεοτόκου της Σουμελιώτισσας.

            Εις την Ιερά Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα κατερχόμενα εκ του σκάφους του Λιμενικού απεδόθησαν τιμές από το άγημα του Λιμενικού σώματος και τα υπεδέχθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο τοπικός κλήρος, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών συλλόγων και νέοι και νέες με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.

            Στη συνέχεια, μετά από σύντομη δέηση στην προβλήτα της πύλης 8 του λιμένα Πειραιώς, ακολούθησε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κατά τη διάρκεια της οποίας την Εικόνα μετέφεραν ζιπκοφόροι πόντιοι με συνοδεία πολλών νέων με παραδοσιακές ενδυμασίες. Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εψάλλη Δοξολογία κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

            Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Πειραιά μέχρι την Κυριακή 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 11:30 το μεσημέρι της ιδίας ημέρας, θα αναχωρήσει για το θρονί της στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου όπου σε σμικρογραφία έχει ανιστορηθεί ο Πόντος από το Σωματείο "Παναγία Σουμελά".

 


Με ιδιαιτέρα χαρά και συγκίνηση η Ξάνθη υποδέχθηκε, για πρώτη φορά, την Ιερή Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας του ποντιακού ελληνισμού,  την «Κυρά του Πόντου».

 

Το αίτημα της μεταφοράς της Σεπτής Εικόνος της Παναγίας Σουμελάς υποβλήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με Ποντιακά Σωματεία της περιοχής

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, όπως μάλιστα την χαρακτήρισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Την Εικόνα της Σουμελιώτισσας υποδέχθηκαν τα ποντιακά σωματεία της περιοχής και πλήθος κόσμου την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου παρέμεινε το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου. Το κειμήλιο αυτό του ποντιακού ελληνισμού συνόδευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, ο Ηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος π. Αθηναγόρας Μπίρδας και ο πρόεδρος της "Παναγίας Σουμελά" κος Γεώργιος Τανιμανίδης με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Σε ειδική εκδήλωση των ποντιακών σωματείων για τον ποντιακό ελληνισμό που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης και το Σύλλογο Ποντίων Χορευτών Ξάνθης "Τραντέλλενες", τιμήθηκε ο πρόεδρος της "Παναγίας Σουμελά", κος Γεώργιος Τανιμανίδης, από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου με το Μέγιστο Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως και από τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Ξάνθης με αναμνηστική τιμητική πλακέτα.

Σελίδα 1 από 10

Παναγία Σουμελά

Εγγραφή στο newsletter

Επιστροφή επάνω