Με λαμπρότητα, και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, έγινε υποδοχή της Σεπτής και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Σουμελά στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών στο νομό Τρικάλων.
Την Ιερή Εικόνα υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, με την παρουσία του ιερού κλήρου, αρχών και εκπροσώπων της πόλης, εκπροσώπων του συλλόγου Πόντιων και Μικρασιατών του Νομού Τιρικάλων "Η  Εύξεινος Λέσχη" και ευλαβών προσκυνητών στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Την Ιερή Εικόνα μετέφεραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο π. Θεοφάνης Νικοδημόπουλος και αντιπροσωπεία των μελών της διοίκησης του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" και του Ιερού Προσκυνήματος Παναγιά Σουμελά αποτελούμενη από τον κ. Παντελή Ανθρακόπουλο, κ. Γεώργιο Κυριακίδη και τον Διευθυντή του Προσκυνήματος κ. Αντώνιο Δάλλα.

Μετά την πραγματοποίηση  δέησης στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρουσία πλήθους πιστών, ακολούθησε συγκινητική λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων, όπου τελέστηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμωνος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος υπεδέχθει με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και την αντιπροσωπεία της Παναγίας Σουμελά κάνοντας αναφορά στην ιστορική διαδρομή του ποντιακού ελληνισμού και στο σπουδαίο έργο που συντελείται στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου από τις Διοικήσεις του Σωματείου "Παναγία Σουμελά και του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά.

Μετά την ευχαρηστήριο απάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας προς τον οικείο Μητροπολίτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομοςς απένειμε το Μέγα Σταυρό και το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως προς τον πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά κο Γεώργιο Τανιμανίδη, κάνοντας αναφορά στη συμβολή του, στο συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας .

Ο πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο και ανέφερε ότι την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά συνόδευσε στο νομό Τρικάλων ένας τρισχιλιόχρονος πολιτισμός και η ιστορία εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον ελληνισμό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, σε συνδυασμό με μία ιστορία δεκαέξι αιώνων της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Και αυτά παράλληλα με μια παρουσία και ένα παρόν εξήντα πέντε (65) χρονών, δημιουργικής πορείας με τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα του Αλησμόνητου Πόντου, με την εμμονή στην ορθόδοξη πίστη και το δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η τιμητική αυτή διάκριση που έγινε στο πρόσωπο του, διαχέεται διαχρονικά στο σύνολο των διοικήσεων του Σωματείου και Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά και όλων εκείνων των αείμνηστων κτητόρων, του Φίλωνος Κτενίδη, του Παναγιώτη Τανιμανίδη που ανιστόρησαν σε σμικρογραφία τον Πόντο στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου, κρατώντας ζωντανή την μνήμη στο νέο θρονί της Σουμελιώτισσας Κυράς του Πόντου.

Η Ιερή Εικόνα θα παραμείνει στα Τρίκαλα μέχρι και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, όπου και την Εικόνα θα μεταφέρει στο Ιερό Προσκύνημα αντιπροσωπεία από τον Διευθυντή του Προσκυνήματος, τον π. Θεοφανη και μελή της Διοίκησης του Ιερού Προσκυνήματος.

 

 
 
Οι Αρχιερείς με την αντιπροσωπεία της Παναγίας Σουμελά 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε υποδοχή της Σεπτής και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης των Πολιούχων του Κιλκίς, Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ. Στην υποδοχή μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου πήραν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Σερρών και Νιγριτης κ. Θεολόγος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης και Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, όπως και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και ποντιόπουλα με παραδοσιακές φορεσιές του αλησμόνητου πόντου

Την Ιερή Εικόνα μετέφεραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μαζί με τον Πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων αποτελούμενη από τον Ηγούμενο του Ιερού Προσκυνήματος πατέρα Αθηναγόρα Μπίρδα, τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" κο Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κο Γεώργιο Κυριακίδη, κο Κωνσταντίνο Σωτηρίαδη, κο Σάββα Χαριτωνίδη, κα Κλαίρη Χειμωνίδου και τον Διευθυντή του Ιερού Προσκυνήματος κο Αντώνιο Δάλλα.

Στον Ι. Ναό των Πέντεκαιδεκα Μαρτύρων τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός όπου και εψάλλει και το απολυτίκιο της Παναγίας Σουμελά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμωνος, εκπροσώπων των αρχών του Κιλκίς, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, εκπροσώπων των αρχών και φορέων της περιοχής και εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και με τις ευλογίες των Αρχιερέων που πήραν μέρος στον Πανηγυρικό Εσπερινό, επαίνεσε τις διοικήσεις του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" και του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά για το σπουδαίο έργο που συντελείται στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου και έχει καταστήσει αυτόν τον εθνικοθρησκευτικό φάρο αμφικτιονία του ποντιακού ελληνισμού ποντίων και φιλοποντίων.

Μετά το πέρας του Πανυγηρικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ τίμησε με το χρυσό Μετάλλιο των Πέντεκαιδεκα Μαρτύρων της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου τον Πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά κ. Γεώργιο Τανιμανίδη για την εν γένει προσφορά του στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα της πατρίδας μας. Η τιμητική αυτή διάκριση διαχέεται στο διαχρονικό έργο της Σουμελιώτισσας, ένα έργο και μια προσπάθεια που εδώ και εξήντα πέντε (65) χρόνια έχει αναγνωρισθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνισμού. Ως αντίδωρο ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμωνα παρέδωσαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά για την Ιερά Μητρόπολη Πολυάνης και Κιλκισίου. Η Εικόνα θα αναχωρήσει από το Κιλκίς την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.

 

 

                  


 

 

 

 

Ο Απόηχος της  αποχώρησης της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά

 

 

 

Χιλιάδες πιστοί της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά κατά τη μεταφορά της στη ρωσική πόλη με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Αγίας Πετρούπολης, Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας μεταφέρθηκε εκεί το ιερότερο σύμβολο του ελληνισμού του Πόντου ως σαφές δείγμα της βαθιάς πνευματικής και ιστορικής σχέσης ανάμεσα στους δυο λαούς.      


Στις 11 Σεπτεμβρίου έφτασε στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολής η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που την υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρσανουφίος, Ο Κυβερνήτης Αγίας Πετρούπολής κος Γεωργίος Σεργκέιεβιτς Πολταφσένκο  με εκπρόσωπους της κυβέρνησης του ο Γενικός Πρόξενος κος Πάνος Μπεγλίτης και αντιπροσωπεία  της Ελληνικής Παροικίας. Στην συνέχεια με πομπή αυτοκινήτων έφτασε στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Καζάν όπου και ψάλλει ειδική ακολουθία  

Το ιερό θησαύρισμα συνόδευαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και καμπάνιας κκ Παντελεήμων, Ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά κος Γεώργιος Τανιμανίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κος Μπάμπης Αποστολίδης, ο Αντιπρόεδρος  κος Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο κός Κυριακίδης και ο διευθυντής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά κος Αντώνης Δάλλας. 
Εκεί τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ομογενείς της περιοχής και να τους ενημερώσουν για τις δράσεις του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου Παναγία Σουμελά. Η ελληνική κοινότητα και ομογένεια υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση την Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά με ότι συμβολίσουν οι δύο λέξεις Παναγία Σουμελά 


Ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά κο Γιώργο Τανιμανίδη  και τα μέλη του ΔΣ μια επιπλέον ενημέρωση για το έργο του Σωματείου και του Ιερού Προσκυνήματος και υπήρξε μια ιδιαίτερη συζήτηση και ενημέρωση από το πρόεδρο της Παναγία Σουμελα για τα θέματα αυτά.

 

 Οι Έλληνες Πατριώτες  εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ενημέρωση που είχαν και διετύπωσαν την ικανοποίηση για το συντελούμενο έργο στο Σωματείο και το Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά Ως έργο που αντανακλά όπως είπαν και αγκαλιάζει το σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

 

 

 

 

 

Η ελληνική ομογένεια παρέθεσε ελληνική βραδιά με  καλεσμένο τον καλλιτέχνη Ποντιακής Καταγωγής κο Χωλίδη προς τιμή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και του Πρόεδρου της Παναγίας Σουμελά κου Γιώργου Τανιμανίδη .   

Όλο το 8ημερο κατάμεστος ο ναός της Μεταμορφώσεως με πιστούς, οι όποιοι γονυπετείς με  πολλούς από αυτούς με δάκρυα στα μάτια να αγκαλιάζουν και να  προσκυνούν  την Κυρά του Πόντου.   Την ημέρα της αποχώρησης  πλήθος λαού και κόσμου αποχαιρέτησαν την εικόνα και την αντιπροσωπεία της 

Η εικόνα ετοιμαζόταν για την αποχώρηση της  με ομάδα αρχιερέων και ψαλτών που έψαλαν  διαρκώς και στοίχους  από το παρακλητικό κανόνα ακούγονταν και παρέμειναν εκεί μέχρι την απογείωση του Ειδικού αεροσκάφους που διατέθηκε για την μεταφορά και επιστροφή της εικόνας.

  

 

 

Σε κλίμα κατάνυξης παρακολούθησαν το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2018 την Θεία Λειτουργία  από τον μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης Βαρσανούφιο, ο οποίος στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα και τον πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιο Τανιμανίδη που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έδωσαν την ευκαιρία στον πιστό λαό της Ρωσίας να προσκυνήσει την εικόνα και να λάβει τη χάρη Της.

 

Αμέσως μετά η ιερά Εικόνα αναχώρησε για το αεροδρόμιο Πούλκοβο όπου επίσης τελέστηκε δέηση στην αίθουσα επισήμων και εν συνεχεία αναχώρησε για την Ελλάδα.


Η εικόνα το βράδυ της 18ης  Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε με πομπή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά και εναποτέθηκε στο Θρόνί της.

 

  

 

 

 

 

 
 


Η αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, με τον Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμονα, τον Πρόεδρο του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" κο Γεώργιο Τανιμανίδη και τα μέλη της Διοίκησης του Προσκυνήματος βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη, συνοδεύοντας την Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, καλεσμένοι του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και του Υπουργικού του Συμβουλίου, με τις ευχές του Πατριάρχου Μόσχας και του Μητροπολίτου της Αγίας Πετρούπολης.

 


 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  έκλεισαν οι εκδηλώσεις του φετινού  Αύγουστου

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, Συναυλία παραδοσιακής Μουσικής «Μουσική αύρα αλησμόνητων πατρίδων»  με τον  καταξιωμένο καλλιτέχνη κο Γιώργο Πουλαντζακλή  και την δεκαπενταμελή ορχήστρα του.  Ένα μουσικό ταξίδι  από τον Πόντο μέχρι και την Καππαδοκία, έκανε ο Γιώργος Πουλαντζακλής με την δεκαπενταμελή ορχήστρα του.  Ο καλλιτέχνης παίζοντας λύρα, κεμανέ αλλά και τραγουδώντας μαζί με τη Μελίνα Χατζηκαμάνου  ταξίδεψε τον κόσμο σε ένα μουσικό οδοιπορικό αφιερωμένο στον Πόντο και τις Αλησμόνητες Πατρίδες. 

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, Παραμονή του Εορτασμού της Παναγίας Πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός μετα Αρχιερατικής Συγχοροστασίας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας  κκ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ. Μοναδική στιγμή, γεμάτη συγκίνηση, έζησαν αυτην τη μέρα οι προσκυνητές διότι έγιναν  και μάρτυρες της ιστορικής «συνάντησης» των εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου συνόδευσε στο Βέρμιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη. Οι Εικόνες τέθηκαν δίπλα-δίπλα σε λαϊκό προσκύνημα στο Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά. Γεγονός που μας γεμίζει ελπίδες  και όνειρα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τα υψώματα του Βερμίου με αυτήν την συνάντηση των Σεπτών Εικόνων,  για πρώτη φορά μετά το 1922.

      


  
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, Ανήμερα του εορτασμού  της Παναγίας, από νωρίς το πρωί χιλιάδες πιστοί κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας  και του Εξωτερικού στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά με ότι εκφράζουν και σηματοδοτούν οι δύο λέξεις Παναγία Σουμελα. Λειτουργηθήκαν, παρακολούθησαν την  λιτανεία και  χαρήκαν  το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρόντα τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, τα Διοικητικά Συμβούλια του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και εκπρόσωποι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.Τους εκπροσώπους των αρχών καλωσόρισε ο πρωτοεπιστάτης του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο πρόεδρος της «Παναγία Σουμελα»  κ. Γιώργος Τανιμανίδης.Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «θέλω από εδώ από την Παναγιά του Πόντου, την αμφικτιονία του Ποντιακού Ελληνισμού  να στείλω από καρδιάς ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας σε όλον τον Ελληνισμό.Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Χρήστος Αντωνίου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, οι Βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Μάρδας, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα Βούλα Πατουλίδου ο Αντιπεριφεριάρχης  Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Αντιπεριφεριάρχης Σερρών κος Ιωάννης Μωυσιάδης,   Ο Δήμαρχος Βεροίας κος Κωνστάντιος Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΗμοκτικού Συμβουλίου του Δήμου Βεροίας,  η Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου,  η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θέρμης κα Αθηνά Παπαδάκη, ο Διοικητής Στρατηγός της 1ης Στρατιάς  κος Δημόκριτος Ζερβάκης καθώς και Αξιωματικοί του Στρατού της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος .

Πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων με τους Μητροπολίτες Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομο,  Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κυρίλλο, και τους Επίσκοπους Μηδείας κ. Απόστολο και Αρμαβίλ & Λαμπίνσκι κ. Ιγνάτιο. Την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας «φύλατταν» και  «φρουρούσαν» Νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής  του «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά» , με τις παραδοσιακές φορεσιές
Σημαντικότατο γεγονός για την φετινή γιορτή, το οποίο έγινε κατορθωτό, με μεγάλο αγώνα και κόπο ήταν η μετακομιδή των οστών του αειμνήστου Λεωνίδα Ιασονίδη. Στο Βέρμιο πλέον θα αναπαύεται ο Μεγάλος Έλληνας Ποντιακής Καταγωγής, όπου βρίσκονται τα οστά και άλλων αειμνήστων επιφανών Ποντίων, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για την έλευση της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά άλλα και για την επανασύσταση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης, Φίλων Κτενίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, τέως Αντιπρόεδρεως της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδης, Τέως Υπουργός Σταύρος Νικολαϊδης Αμβρόσιος Σουμελιώτης κ.ά.).


           


Όπως ανέφερε στο λόγο του ο Πρόεδρος  του Σωματείου Παναγία Σουμελά  κος Γιώργος Τανιμανίδης : «Αυτού του τιμημένου ανδρός τα οστά βρίσκονται σήμερα μπροστά μας εδώ στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά. Κάναμε θεωρώ το αυτονόητο, κάναμε το καθήκον μας, άλλα το ζητούμενο δεν είναι άραγε πάντοτε όπως και σήμερα το να πράττουμε τα αυτονόητα. »

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης ήταν αυτός που ως Υπουργός απευθυνόμενος κατ’ εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον  Τούρκου Πρωθυπουργό Ινονού αφού τον καλωσόρισε εις απταιστον καθαρεύουσα της Τουρκικής γλώσσας, στην συνέχει του εζήτησε να έρθει η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα, μαζί με τον Τίμιο Σταυρό και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, τα κειμήλια δηλαδή τα οποία έφερε ο Μακαριστός Ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης από την παλαίφατο Μονή Σουμελά.

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης ήταν αυτός που πρωτοστάτησε ώστε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά να δοθεί οριστικά στο Σωματείο Παναγία Σουμελά, από το Βυζαντινό Μουσείο, του οποίου στελέχη αρνιόταν πεισματικά να εγκαταλείψει το κειμήλιο της Σεπτής εικόνας το μουσείο, το οποίο θεωρούσαν κτήμα τους, πάντα σε συνεργασία άριστη   με τον αείμνηστο Φίλωνα Κτενίδη.

Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε ώστε να οριστικοποιηθεί με απόφαση Υπουργών η διάθεση των 500 στρεμμάτων του Δάσους της Καστανιάς, από τους Σανταίους της Καστανιάς  προς το Σωματείο Παναγία Σουμελά για να ανεγερθεί το ιστορικό Προσκύνημα πριν από Εξήντα έξι (66) χρόνια στα υψώματα του Βερμίου .  «Αιωνία τους η Μνήμη»Το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» χορήγησε και φέτος όπως εδώ και δεκατέσσερα χρόνια  υποτροφία στη μνήμη των παιδιών του λυκείου Μακροχωρίου, που το 2003 έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.  Για το 2017 η υποτροφία δόθηκε στον αριστούχο μαθητή Σταύρο Τοπαλίδη του Σάββα της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Μακρυχωρίου.       Ακολούθησε η λιτάνευση των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και το πρόγραμμα έκλεισε με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των προσκυνητών. Σε αυτές τις εκδηλώσεις,  τα χορευτικά συγκροτήματα των ποντιακών σωματείων παρουσίασαν χορούς και τραγούδια του Αλησμόνητου Πόντου.       

   
  

Τα σωματεία που έλαβαν μέρος στις μέρες των εκδηλώσεων, ήταν ο Παμποντιακός Σύλλογος «Αργώ» της Καλλιθέας Αθηνών, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Ναούσης, ο Σύλλογος Ποντίων Λεβαίας Φλωρίνης, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, ο Ποντιακός Σύλλογος Δάφνης Πέλλης, ο Πολιτιστικός Συλλογος «Υψηλάνται» Δυτικού Πέλλας, ο Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», ο Σύλλογος Ποντίων «Τραντέλλενες» Αξιούπολης Κιλκίς και η Ένωση Ποντίων Λαγκαδά & Περιχώρων. Ένα μεγάλο Μπράβο και ευχαριστώ, βγήκε αβίαστα  από τα βάθη της ψυχής των παρισταμένων  που παρακολούθησαν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017  Στην συνέχεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το «Κτητορικό  Μνημόσυνο» σε αυτήν την εκδήλωση, εδώ και χρόνια τιμάται η μνήμη των Αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος,  των Μακαριστών Ηγουμένων  της Παλαίφατου Σταυροπηγιακής  Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, των Προέδρων του Σωματείου και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, των μεγάλων  ευεργετών  και συμπαραστατών στο έργο της Σουμελλιώτισσας.  Την μέρα αυτή τελέστηκε πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο της Ημαθίας.


     


Στο αρχιερατικό  συλλείτουργο  της μέρας αυτής προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου,  ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Ποιμενάρχης ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνικά και στα σλαβονικά καθώς συμμετείχαν η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νίς της Σερβίας, υπό την διεύθυνση της πρεσβυτέρας κ. Γιοβάνας Μίκιτς, η χορωδία Ιεροσπουδαστών διαφόρων εκκλησιαστικών ακαδημιών και σεμιναρίων του Πατριαρχείου Σερβίας καθώς και οι Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, ο κος Βασίλειος Φωτιάδης, ο κος Ιωάννης Κοτζάμπασης και ο κος Θεόδωρος Τσανακλίδης.

Στο τέλος στα πλαίσια του «Κτητορικού Μνημόσυνου» τελέστηκε και  επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των κτητόρων του Ιερού προσκυνήματος. Στο μνημόσυνο παρευρέθησαν  ο Πρόεδρος και οι Σύμβουλοι του Σωματείου και του Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, όπως και ο Πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα.

Κυριακή και Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017    Τέλος όπως εδώ και χρόνια συνηθίζεται εγινε η Εορτή της Παναγίας Σουμελά με το Αγιορείτικο Ημερολόγιο,  όπως λέμε απλά με το παλαιό Ημερολόγιο, για τους Αδελφούς μας Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από τις χώρες τις Σοβιετικής Ένωσης . Με σεβασμό και αγάπη χιλιάδες Πόντιοι αδελφοί μας  προσήλθαν και προσκύνησαν, παραμονή και ανήμερα την εικόνα της Κυράς του Πόντου, την Παντάνασσα Κυρία Θεοτόκο την Σουμελιώτισσα.  

Για μια χρονιά ακόμη στα υψώματα του Βερμίου μέσα από τις εκδηλώσεις του 15Αυγούστου  ακούστηκε δυνατά η φωνή του συνόλου του Ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε παρόντες και συνεχίζουμε. Δεν ξεχνάμε. «Καμίαν κι ανασπάλω»

Πιστεύουμε ότι η αντήχηση  ήλθε από την εκκωφαντική σιωπή των καμπαναριών του Πόντου.

Θα αναμένε την Λαμπρήν και το Χριστός Ανέστη…

 

Θα αναμέν’ν τον γυρισμόν και τη Ξενητεμένε.

 

1605Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΉ ΕΟΡΤΗ 

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
 


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ


 

Στα πλαίσια του Εορτασμού της Παναγίας Σουμελά,

στις 13 Αυγούστου και Ημέρα Κυριακή στα υψώματα του Βερμίου  

θα πραγματοποιηθεί συναυλία  από τον κο Γιώργο Πουλαντζακλή  και την 15μελή Ορχήστρα του 

"ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΥΡΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ"
 

Εναρκτήρια Μουσική Συναυλία «Μουσική Αύρα Αλησμόνητων Πατρίδων» με τον Γιώργο Πουλατζακλή και την 15μελη μουσική του ομάδα στο πλαίσιο του 19ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:00μμ στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

 

 

 

         Αντιπροσωπεία του Ι. κλήρου και παρουσία του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείας του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Συρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, και παιδιών των Δημοτικών Σχολείων Ερμούπολης υποδέχτηκαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον χώρο του Αεροδρομίου. Προσήλθαν προσκυνητές από όλες τις Κυκλάδες στην χάρη της Σουμελιώτισσας κυράς του Πόντου.

 
Στην συνέχεια με λαμπρότητα και τιμές, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το θρησκευτικό σύμβολο των Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στη Σύρο, παράλληλα με την 81 επέτειο της ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου, όπου και χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά κος Γεώργιος Τανιμανίδης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κκ Δωρόθεος.
 
Στον εσπερινό χοροστάτησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθερος Β’ συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγος και Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος.
 
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου κα Ουρανία Πανταζίδου και ο Πρόεδρος των Μικρασιατών Ερμούπολης κος Νικόλαος Λειβαδάρας συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις και με θερμά λόγια καλωσόρισαν την Σεπτή εικόνα της Παναγίας Σουμελά και την αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος .
 
Στο Σωματείο και στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Σύλλογο Ποντίων Βορειοελλαδιτών Σύρου και τον Σύλλογο Μικρασιατών .

 


Σελίδα 1 από 10

Παναγία Σουμελά

Εγγραφή στο newsletter

Επιστροφή επάνω