Τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" και του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος "Παναγία Σουμελά" εύχονται υγεία, δύναμη, χαρά με την ελπίδα να ξαναγεννηθεί ο Χριστός μας, στις καρδιές όλου του κόσμου.

Στην Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Χαϊδαρίου
εγινε η  υποδοχή του  Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στις 4:00 μ.μ.


Ο Τίμιος Σταυρός ο οποίος φυλάσσετε στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο,
είναι αυτός ο οποίος ήταν κτήμα του Αυτοκρατορικού Θησαυροφυλακίου του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Εμμανουήλ του Γ΄ του Μεγαλοκομνηνού.
Το 1390 μ.Χ. τον προσέφερε ως δώρο και ευλογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου.
Από το 1390 έως το 1923 δια αυτού ευλογούν οι πατέρες τα πάντα.
  Με τον ξεριζωμό-διωγμό των Ελλήνων του Πόντου τάφικε μαζί με τα άλλα δύο κειμήλια τη θαυματουργή εικόνα της Σουλιώτισσας και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου.


Με τιμές αρχηγού κράτους η άφιξη της Ιερής εικόνας της "Παναγίας Σουμελά"
στην Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών.
Μέσα από μια συγκινητική ομιλία του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, παρουσία των Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου και Άρτης κ. Καλλίνικου, των Βουλευτών Ανδρ. Μιχαηλίδη, που εκπροσωπούσε και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Ν. Μηταράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, του Δημάρχου, του Στρατιωτικού Διοικητή και πολύ κόσμου, έγινε σήμερα η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που κατά την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Ο Μητροπολίτης Χίου επεσήμανε πέρα από το θελογικό μέρος της παρουσίας της εικόνας τη συμβολική παρουσία της από το όρος Βέρμιο της Βέροιας, όπου φιλοξενείται και φυλάσσεται στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και στην ελεύθερη εδώ και 104 χρόνια Χίο, ευχόμενος στην εικόνα Καλή Πατρίδα, στον προορισμό της στο όρος Σουμελά του Πόντου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, Γιώργο Τανιμανίδη, ο οποίος με τη σειρά του δώρισε στον Μητροπολίτη και δι’ αυτού στον Μητροπολιτικό Ναό, ένα αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας των Ποντίων. 

Το Σάββατο 29 Οκτωμβρίου 2016  επισκέφθηκε την Παναγία Σουμελά ο Κυβερνήτης της  Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο
εκει με μεγάλη χαρά και ιδιάιτερη τιμή τον καλοσώρισαν και υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμον, ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κος Γιώργος Τανιμανίδης, αλλα και μέλη του Δ.Σ του Σωματείου.


ο Κυβερνήτης παραδίδει στον Πρόεδρο του Σωματείου Παναγία Σουμελά κο Γιώργο Τανιμανίδη ένα αναμνηστικό απο την πόλη της Αγίας Πετρούπολής

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί φέτος το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, με θέμα:
«Ιστορικές και νομικές παράμετροι της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με τα 220 σωματεία - μέλη της από όλη τη Χώρα, έχει να παρουσιάσει μια ιστορική πορεία 44 χρόνων,
με συνεχή δημιουργική παρουσία και ουσιαστική προσφορά σε Εθνικά, Ιστορικά, Πολιτιστικά και Κοινωνικά θέματα.

Η Ομοσπονδία μας, επί 16 χρόνια σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τις κατά τόπους Νομαρχίες και Δήμους, διοργανώνει Πανελλήνια Συνέδρια Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία,
με την συμμετοχή Ποντιακών Συλλόγων, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί ανάλογα με τη θεματική του Συνεδρίου, παρουσιάζουν αξιόλογες εισηγήσεις.

Τα μέχρι τώρα συνέδρια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας
(Φλώρινα, Σέρρες, Κατερίνη, Καβάλα, Αθήνα, Πειραιά, Ζάλογγο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ορεστιάδα κ.α.) σημείωσαν τεράστια επιτυχία και παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φέτος, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εύξεινου Λέσχη» Ποντίων Ηρακλείου Κρήτης και του Συλλόγου Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία», το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2016, με θέμα: «Ιστορικές και νομικές παράμετροι της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής».

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Κρήτη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Συμμετέχουν ως εισηγητές: 1)Κασπάρ Καραμπετιάν, Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης 2)Θεοδόσιος Κυριακίδης, Θεολόγος, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας 3)Νικόλαος Μιχαηλίδης, Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Princeton(Αμερική) 4)Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας Α.Π.Θ. 5)
Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης 6)Ευστάθιος Θεοφανίδης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Για όλους εμάς, κάθε συνάντηση των Ποντιακών Σωματείων, Ποντίων και φιλοποντίων είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε,
πως ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που πριν τρεις χιλιάδες χρόνια διεύρυναν τον Ελληνισμό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, συνεχίζουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες που παραλάβαμε.

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι, ποντιακών σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί θα αναφερθούν σε θεματικές ανάλογες με την εθνική αυτογνωσία.το Τεύχος 297 του Ιουλίου-Αυγούστου 2016
τις ελληνικής Αστυνομίας κυκλοφόρησε
με πρωτοσέλιδο την εικόνα της Σουμελιώτισσας κυράς του Πόντου


Σελίδα 1 από 8

Παναγία Σουμελά

Εγγραφή στο newsletter

Επιστροφή επάνω